Docentschap
Op deze pagina vindt u mijn belangrijkste ervaringen en werkzaamheden gerelateerd aan het onderwijs in het HBO.
Multidisciplinairy Challange Hogeschool Rotterdam
Multidisciplinair werken is niet meer weg te denken in het bedrijfsleven en daar spelen we met het onderwijs op in. Tijdens de Multidisciplinairy Challenge, een pressure coocker van twee weken, gaan studenten van verschillende opleidingen aan de slag met een actueel vraagstuk geformuleerd door het bedrijfsleven. Studenten leren hier de expertise van elkaar te waarderen en eigen skills effectief in te zetten binnen een multidisciplinair team. Een project waaruit blijkt dat samenwerken toch wat lastiger is als je elkaar niet helemaal verstaat leidt tot vele nieuwe inzichten. Via deze link geef ik, samen met een collega, meer toelichting over het project.
Specialisatie Infrastructuur & Mobiliteit, jaar 3 en 4
Per 2019 heb ik de specialisatie Verkeer & Vervoer van de Haagse Hogeschool volledig op de schop genomen nadat mijn collega was gepensioneerd. Dit heeft geresulteerd in een vernieuwde specialisatie Infrastructuur & Mobiliteit. Binnen deze specialisatie staan drie beroepsrollen centraal: Verkeerskundig adviseur, Engineer/Ontwerper en Werkvoorbereider.
De ontwikkeling van de vernieuwde specialisatie heeft een aanloop tijd van een jaar gehad waarbij diverse bedrijven zijn uitgenodigd om input te leveren. Hier is aangegeven dat het bedrijfsleven geen behoefte heeft aan ultra specialisme, maar aan studenten met een brede kennis van het werkveld. Daarnaast zijn de actuele thema's als UAV-gc, Systems Engineering en BIM bij de specialisatie getrokken. Het eindresultaat is een specialisatie Infrastructuur & Mobiliteit op een aanzienlijk hoger niveau waar we als onderwijsinstelling trots op zijn en een die kan dienen als blauwdruk voor andere specialisatie richtingen binnen de civiele techniek.
Technisch tekenen / modelleren
Van 2014 tot en met 2018 ben ik druk bezig geweest met het ontwikkelen van het technisch tekenonderwijs van de Haagse Hogeschool. Bij mijn start was enkel een kale AutoCAD 2010 aanwezig voor de studenten om technische tekeningen mee op te leveren. Het niveau na vier jaar studie was onvoldoende om aan de slag te gaan in een snel ontwikkelende markt. In vier stappen heb ik het onderwijs vernieuwd en hebben studenten na een semester aan onderwijs een hoger niveau dan voorheen na vier jaar.
Stap 1: Update naar Civil 3D met InfraCAD plugins
Stap 2: Introduceren Civil 3D corridor ontwerp met een DTM
Stap 3: Blended onderwijs met Youtube video's
Stap 4: Modelleren integreren in regulier onderwijs
Bij de Hogeschool Rotterdam (2020-2022), waar het startniveau al hoger lag, ben ik de kennisclips (met humor) gaan professionaliseren en zijn we door gegaan met de ontwikkelingen. Zo gaan studenten met enkele GIS datasets aan de slag en presenteren studenten na één jaar onderwijs een eigen werk in Virtual Reality. Hierbij werken we volledig blended door online kennisclips aan te bieden die zowel thuis als op de Hogeschool worden bekeken. Op de Hogeschool werken we in de BIM-hup, een inspirerende ruimte voor alle leerjaren met alle modelleer mogelijkheden, aan de opgaves van de studenten. Zo studeert iedereen op eigen tempo, kan er volop gedifferentieerd worden en vindt er kennisdeling plaats over de leerjaren heen.
Spraakmakend onderwijs
Goed onderwijs draait niet alleen om het opdoen van kennis, maar is ook onderwijs waar studenten jaren later nog over doorpraten. Studeren moet de mooiste tijd van je leven zijn en dit wordt het niet met enkel ''standaard'' colleges in de college banken. Door studenten de techniek te laten ervaren in practica zie je dat de techniek meer gaat leven en dat studenten de geleerde kennis gemakkelijker kunnen toepassen.
Daarnaast is het laten zien van de gevolgen van de keuzes die de studenten maken ook een erg leuke onderwijs tactiek om studenten te laten leren. Zo heb ik ze een bestek laten schrijven voor het plaatsen van een dam en duiker en ben ik deze als ''echte'' aannemer in het klein gaan uitvoeren. De voorwaarde was wel dat ze volledige inzet tonen en alles meededen deze les, want de troep uit de sloot moesten ze bij een gebrek aan posten in het bestek met blote handen afvoeren.